postheadericon Naturalne dekoracje z orzechów, suszonych owoców, pomarańczy

Z rzeczy, które na co dzień zjadamy można zrobić bardzo ładne ozdoby świąteczne. Przykładem mogą być dekoracje bożonarodzeniowe z makaronu. Poza tym z odpowiednio przygotowanych owoców i orzechów mogą powstać również bardzo ciekawe elementy stroików lub do zawieszenia na choince.

Jeśli chodzi o orzechy, to wystarczy pomalować je na złoty kolor i ułożyć dookoła świeczki na świątecznym stole. Są bardzo odpowiednie do dekoracji bożonarodzeniowych w szklanych naczyniach lub na talerzach. Jeśli natomiast chcemy wkomponować je w stroik czy wianek, to konieczne jest zamontowanie drucika. W tym celu trzeba zrobić w orzechu dziurkę i wbić w nią końcówkę drutu, którą wcześniej smarujemy klejem. Jeśli chcemy zawiesić złote orzechy na choince można również zastosować drucik, który zwijamy w pętelkę lub wbić kawałek zapałki i przywiązać do niej nitkę. Poza tym orzechy można przyklejać do podstawy ze styropianu. W ten sposób mamy szansę przygotować samodzielnie bardzo ładny wianek. Wystarczy dobrze obkleić orzechami styropianowy pierścień, a następnie użyć farby w sprayu.

Bardzo ładnym dodatkiem do wieńców, a także klasycznych stroików ze świerku czy jodły są suszone owoce. Zwykle jest to jarzębina oraz plasterki cytrusów. Właściwie można nawet po prostu wypełnić jarzębiną większy kieliszek i włożyć do niego świeczkę. Z kolei plasterki cytrusów są równie przydatne jak bombki podczas ustrajania mieszkania przed Bożym Narodzeniem. Jak przygotować suszone owoce? Rozkładamy je na blasze, a w razie potrzeby wcześniej kroimy na plasterki. Następnie wkładamy blachę do piekarnika rozgrzanego do około 40ºC. Co jakiś czas należy przewracać owoce. Kiedy już się ususzą można je polakierować, a potem należy trzymać je z dala od wilgoci. Natomiast jeżeli ktoś nie ma czasu na suszenie owoców może wykorzystać świeżą pomarańczę i powbijać do niej goździki. Nie dość, że taka dekoracja ładnie wygląda, to na dodatek jest bardzo aromatyczna. Ewentualnie tak przygotowaną pomarańczę można wrzucić do kompotu z suszek. Wtedy nada mu doskonały smak i zapach, a potem może pojawić się ponownie na wigilijnym stole.